Direktlänk till inlägg 27 mars 2009

Slaget om collie...

Av Lisbeth - 27 mars 2009 08:50

... rasar vidare. Senaste turer är en skrivelse från 63 uppfödare ang MH, vilket kontrades via hastigt internetupprop med en ihoprafsad motskrivelse från ett par hundra meningsmotståndare. CS:s beslut i frågan är vida spridd - hur nu detta gått till? - och ska här inte ytterligare kommenteras.



























Om man ska gå efter hur argumenten formuleras - vad ska man annars ta till? - är det slående hur illa informerade, ja rent okunniga många av de hetaste debattörerna förefaller att vara:













* man har dålig kunskap om SKK-organisationen, procedurfrågor, beslutsgången och allmän vett och etikett.













* upprörande okunskap om colliens historik!













* det finns meriterade uppfödare som koketterar med att man inte kan standarden eller ivf inte bryr sig!













* kunskaperna, eller kanske man ska säga färdigheterna som brukstävlande verkar inte direkt överväldigande.













* Det mest deprimerande är dock hatet - det förtärande, förblindande hatet mot alla och envar som som antar en moderat hållning i frågan om colliens grupp- och specialklubbstillhörighet. Inga sakliga argument biter!












De mest tunnelsynta är bara besjälade av denna enda brinnande fråga!













Det är svårt att förstå problemet.













Är det värsta som skulle kunna hända collien att den hamnade bland "sällskapshundarna"? - iofs knappast troligt. Eller att den följde med BC - gissningsvis border collie - till vallhundsklubben?













Skulle det på något sätt utesluta från vidare brukstävlande? Vad är det som hindrar?













Bruksprov är ju som bekant (numera) öppna för alla raser. Border collie är en av de mest aktiva OCH framgångsrika - på tävlingsbanan. Förra året vann bc 160 brukscert. Bc hade två svenska mästare på bruksprov och vann även SM i agility och lydnad.













Studerar man vidare SBK:s verksamhetsberättelse som nu finns på SBK:s hemsida, framgår att collie saknas helt i cert- eller mästerskapssammanhang... Detta ska föreställa en prioriterad verksamhet i collieklubben... Man får en annan bild av motsvarande i SCK...












Hur kan det komma sig? Collie gjorde ju bra i från sig förr, jag har själv sett det! Massor med gånger...












Var ligger felet? På hundarna, förarna, proven?












Mest för att tillfredsställa den egna nyfikenheten företogs en liten och högst ovetenskaplig undersökning: ett tiotal erfarna personer tillfrågades, c:a två av varje kategori - domare, provledare, uppfödare, instruktörer, ägare.












Det entydiga svaret är att förarna kommer alltför oförberedda till tävling. Det hjälper alltså inte att bara vilja. Man måste kunna lite också...







Devisen Collie Kan ändras till Collieförare Borde Kunna?







Var och en som vill ytterligare fördjupa sig i frågan rekommenderas att studera SCK:s hemsida - en dag när man känner sig stark... Allt tänkbart ang collie som går att mäta, väga och räkna sig till finns med. Inte bara valpkullar till hänvisning, utan självklart även dessa som inte får hänvisning, med kennelnamn och allt! Så att deras uppfödare ska få skämmas ytterligare för att man inte har rätt kryss i protokollet... Kan detta verkligen vara tillåtet enligt PUL?



Intet tillfälle försätts att ytterligare fördärva stämningen i föreningen. Man kan läsa lite SCK:s styrelses protokoll, t.ex nr  11 per den 11/1-09 under övriga frågor; diskussion att SCK  eventuellt skulle annonsera i HS  i anslutning till  den artikel  i febnr som orsakade tredje världskriget.







DEBATTINLÄGG OCH ANNONS:







Styrelsen  beslutar att inte annonsera i anslutning till debattinlägg i Hundsport.







Beslutas att tillskriva Xxxx och tacka för förslaget och samtidigt informera om att arbetet med att framhäva colliens positiva sidor pågår. (Collien Kan)







 Det framgår att SCK har mycket gott samarbete med artikelförfattaren och stöder vederbörande hela tiden.







 







Vidare apropos Collien Kan står det å protokoll att det behövs bilder på ekipage i arbete men ett problem är att många som tävlar med sin collie INTE ÄR MEDLEM I SCK !!!







Så förvånade vi blir...







Är det någon som funderar varför denna trevnadens högborg - alla goda och respektabla intentioner till trots - misslyckas i att attrahera de brukskunniga förarna?



























***











För att coola ner det hela visas en pastoral idyll från förra 1866, collie i arbete, olja, från en äldre Cristie´s katalog, London. Tack Madeleine.
***














 
 
therese

therese

27 mars 2009 11:40

Informativ läsning som alltid. Jag häpnar och skräms över att en rasklubb som SCK uppmuntrar mobbning och förtal under stolt vajande flaggor av "sanning" Jag läste några inlägg på det sk Forumet och kände mig återförd till barndomens "ha-ha-ha-du kan inte ta mig..."-nivå med pekande finger... Inte ens barnen skulle hålla en sådan nivå under sina konflikter.
Nu hoppas jag att jag inte lägger skulden på SCK angående alla åsikter på det s.k Forumet, men någon form av samarbete har SCK med Forumet, det framgår tydligt genom lämnade uppgifter mm. Jag har ännu ingen anledning att gå med i Forumet.
Men okunskapen och nonchalansen är slående som man kan läsa i ditt inlägg.
Fortfarande tror man tydligen inte i colliekretsar på att det finns någon grupp 1. I varje fall har man inte brytt sig om att skaffa någon vetskap om vad det innebär. I sanningens namn bryr jag mig inte ett dugg om collien med sin tillhörighet i grupp 1 samtidigt ingår i SBK.
Intressant är dock SBKs nuvarande och framtida uppgifter som man själv enligt ledarartiklar inte längre är helt på det klara med. Tävlingar och prov, ja. MH, ja. Tjänstehundar? Ja. Men det gäller inte bara de hundar ur rasgrupperna 1 och 2 som ingår i SBKs raser. Det handlar faktiskt om alla raser.
Det enda som inom SBK som är öppet endast för hundraser inom SBK är deras utställningar,så märkligt att anti-utställarna delvis lever på de töntiga utställarena(om man nu kan dra SCK och SBK över en kam) och i viss mån Korning, men vissa raser utanför SBK kan också Koras...
Så jag kan förstå att man inom SBK ställer frågan till sina medlemmar: Vilken är vår uppgift numera?
Det jag inte förstår är likhetstecken mellan SBK och sk Bra Mentalitet. Förklara gärna det för mig ni som kan.

http://uzdc

 
Ingen bild

Lena

27 mars 2009 13:17

Jag är inte medlem i collieklubben och efter det här kommer jag aldrig att bli det heller! En bråkigare klubb finns inte verkar det som och inte vill jag heller gå på brukshundsklubben bara för att jag äger en collie. Min collie är en familjemedlem som leker med mina barn och har väldigt roligt tillsammans med dem. Han är köpt av en ulltussuppfödare och är inte det minsta rädd för något. Kan inte förstå att det verkar som om alla dras över en kam och alla hundar är dåliga när man inte går "bruks" med dem. Ska jag köpa en till collie blir det från min underbara "ulltussuppfödare" och inte en brukscollie! Jag har vänner som har pointer och bara för att dom har det ska dom väl inte tvingas att jaga! Nej collieklubben kan jag betacka mig från och det kommer jag att säga till mina collievänner också!

 
Ingen bild

Kajsa

27 mars 2009 13:25

Om man vill tävla BSL så måste hunden vara av ras som SBK har avelsansvar för (gäller även IPO).

Kajsa

 
Ingen bild

Lisbeth

27 mars 2009 13:37

Jag har inte skrivit om kontinentalt skydds som IPO etc då det inte är relevant i detta sammanhang.

 
Ingen bild

Kajsa

27 mars 2009 13:48

Nej det kanske inte är relevant. Ville bara informera (inte intrigera). BSL är inte skydd. Det är spår och lydnad och är ett bra alternativ till bruks spår eftersom det är svårt att komma med på spårtävlingarna för många.
Jag personligen har känt mig mycket välkommen på IPO grupperna när jag kommit med min collie. Faktiskt mer välkommen än på en del brukshundsklubbar.

Kajsa

 
Ingen bild

Lisbeth

27 mars 2009 14:42

Så sant det du skriver Kajsa!

Det skulle vara enklare och roligare om fler hade samma inställning.

 
Ingen bild

lisbeth igen

27 mars 2009 16:44

Det är inte utan att man blir smått nyfiken på collieklubbens ledande ideologer - med släp... Vilka ÄR dessa människor? Ett gäng ansiktslösa vålnader? Ingen jag känner, ingen har hört av sig till mig... Varför skulle man göra det? Förklaring och förtydligande kanske. Eller går collieklubbens policies inte att förklara eller försvara?
Varför bryr jag mig i detta?
Lifvet är fullt av mysterier...

 
Ingen bild

Lisbeth

27 mars 2009 22:31

Hej ni (2) som undrar varför era kommentarer ine publiceras...

Jo den ena innehöll iofs intressanta upplysninar om collieklubbens styrelse, men enskilda namngivna pesoner, hundar, kennlar m.fl får icke uthängas här även om info är aldrig så sann.

Den andra från anonym "collieägare" vet jag inte riktigt meningen med - vad är det som ska "läras"? - spydighet, ironi eller... deletas

 
Ingen bild

Lisbeth

27 mars 2009 22:33

Collieägare, skojar du?

Var god och förklara lite bättre...

 
Marketta

Marketta

27 mars 2009 23:28

Där sa du ett sanningens ord.

"Devisen Collie Kan ändras till Collieförare Borde Kunna?"

Är mina hundar dåliga bara för att jag inte klarar att få upp dom i nån brukstävling, jag vet faktiskt inte ens om jag är intresserad av det. Men allt hänger inte på hundens vilja och motor. Tror en stor del hänger på föraren, hur väl man kan engarera hunden i det. Om jag inte har dom rätta verktygen att få till det, så kan jag väl inte vänta nåt av in hund heller.

Fast det är klart, dom här brukscolliena dom kanske kan allt det där från födseln. Jag som trodde att alla hundar skulle läras upp till det dom kan. Ack vad jag bedrog mig då.

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

 
Anita

Anita

28 mars 2009 14:32

Hej Marketta! Jag har också inbillat mig att det var träning som ger färdighet men dessa brukshundar är nog födda kamp/jakt osv. medan våra så kallade ulltussar är födda att ligga på gräsmattan på en sidenkudde som prydnad. Fast mina odågor har nog missuppfattat den saken lite för den kudden skulle nog bara vara skrot efter en liten stund ;-) Nä, jag tror nog det beror på föraren. Jag har själv tävlat en gång i tiden men idag så blir det inte av eftersom jag inte har orken men de som använder mina linjer kan köra ifall dom vill och jag tror jag har någon på G som ska ha skoj med sina hundar...utan tävlan!
Tack Lisbeth för en underbar blogg där man får läsa massor av fakta som man lär sig mer om collien. Jag stod faktiskt novis på det där med Irland :-( Man lär så länge man lever och det är väl tur!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Också collieägare

28 mars 2009 19:58

Var och en som vill ytterligare fördjupa sig i frågan rekommenderas att studera SCK:s hemsida - en dag när man känner sig stark... Allt tänkbart ang collie som går att mäta, väga och räkna sig till finns med. Inte bara valpkullar till hänvisning, utan självklart även dessa som inte får hänvisning, med kennelnamn och allt! Så att deras uppfödare ska få skämmas ytterligare för att man inte har rätt kryss i protokollet.

Och varför tror du det krävs "rätt kryss i protokollet"?
Kan det bero på att collien håller på att förvandlas till mentalt vrak eftersom det avlas på alltför många rädda/nervösa hundar?
Eller tillhör du strutsfamiljen som stoppar ner huvudet för att slippa se verkligheten?


 
Ingen bild

tant Karin

29 mars 2009 12:44

Såja, nu har de trevliga personer som håller hov på Collie Forum hittat hit också. -"collien håller på att förvandlas till ett mentalt vrak" var det! Den som skrev detta menar naturligtvis alla de aggressiva collies som tilldelats rapportkod A på diverse lydnads prov och SBK utställningar. Men korade föräldrar med MH i rätt ruta, det hade såväl alla dem som deras bägge föräldrar.... de kommer från samma linje BRUKSCOLLIES med bra mentalitet... vidare värst är de ju inte som nedärver sådana mentala vrak...

 
Ingen bild

Anja2 (alltså ej uppfödaren)

29 mars 2009 17:47

Tant Karin: menar du att alla collies som fått rapportkod A kommer från brukskennlar (om man nu ens kan tala om sådana)?

 
Ingen bild

therese

29 mars 2009 18:10

Nu blir jag nyfiken. Vem tror att uppfödare som har kullar efter föräldradjur med "felkryssat" MH skäms? Troligen och förhoppningsvis vet man sedan ett stort antal generationer tillbaka vad man avlar på för linjer och vad man har att förvänta sig. Ingen kan givetvis veta hur valparna kommer att bli, vare sig ur raser med MH-krav eller raser utan MH-krav, men känner man sina linjer väl så vet man ungefär vad man har att vänta sig. Då tror jag att de mest kunniga, erfarna och duktiga uppfödarna ger blanka f-n i vad det står i protokollen. Så har man alltid gjort.Om nu just collien plötsligt har blivit en samling mentala vrak så lär det inte bero på den sortens uppfödare. De avlar som de alltid har gjort. Det lutar snarare åt att alltför många osäkra och oerfarna nya uppfödare sätter för stor tilltro till protokoll. I collierasen verkar det som det finns en samling uppviglare som får med sig "massan" i ett unisont protokollhetsande. Sunt förnuft, erfarenhet, kommunikation och samarbete, var har det tagit vägen?

 
Anita

Anita

30 mars 2009 07:25

Dessa som läser protokollen egentligen som fan läser bibeln klarar kanske inte av att läsa av hunden själv och se vad dom avlar på. Sen finns det de som inte bryr sig det minsta om hundarna utan pengarna styr. Katastrofen är nära för collien men inte på grund av de gamla uppfödarna. Osäkra nybörjare som bara läser mh gör nog det största skadan. Läser inte hunden och har lärt sig att mh är allenarådande. Jag hoppas att det inte spårar ur för mycket och att collien i stället får behålla sin mentalitet.

http://www.spireans.se

 
Marketta

Marketta

30 mars 2009 17:52

Så är det också så att det finns uppfödare som fast dom skulle uppfylla SCK:s krav för valphänvisning struntar i det. De vill inte ha nåt med collieklubbens valphänvisning att göra, och de får sina valpar sålda alla fall. Så varför skulle uppfödare skämmas över att inte ha valphänvisning, det är väl frivilligt om man vill ha det eller inte?

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

 
Anita

Anita

31 mars 2009 09:56

Jag har haft en kull ute där och ingen valp säljs genom collieklubben. Tänker inte ha en till ute för försäljning. Som tur är så är listan lång på valpköpare för mig så jag behöver nog inte annonsera så mycket för att få iväg dem. Bara jag får rätt kön och färg förståss ;-)

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Också collieägare

3 april 2009 02:34

tant Karin, nu har du nog inte stövlarna på... Här menas inte något annat än att framföra fakta, collierasen är en rädd ras. Varför inte böja sig för fakta och istället börja arbeta för att få fram en mentalt stabil hund?
Vad är du rädd för? Att sälja färre valpar?

Marketta och Anita,
valphänvisning får de uppfödare som följer rasklubbens avelspolicy. Det borde alla seriösa uppfödare göra. Till slut kommer valpköparna att inse sanningen. Trist för er om ni inte gör det innan dem.

 
Anita

Anita

18 november 2009 16:54

Kära Också collieägare! När jag säljer valpar så har det blivit genom att dom träffat andra av mina valpköpare eller varit hem och träffat mina hundar. Inte genom collieklubben. Jag har inget behov av att sätta in min hemsida på klubbens hemsida och vill helst inte ha med collieklubben att göra eftersom det inte ger mig något. Tyvärr tror jag inte att jag är ensam om den uppfattningen!

http://www.spireans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards