Direktlänk till inlägg 1 maj 2009

Ang MH

Av Lisbeth - 1 maj 2009 13:45

Annette, en god vän som föder upp labrador och (tidigare) bullterrier) mailade följande tänkvärda synpunkter ang MH, publiceras med vederbörligt tillstånd. Tror det sammanfaller mycket med hur jag och många andra ser på det hela:
"Hej Lisbeth!

Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka i MH-frågan...... Jag tycker ju iof att MH är jättespännande för att se hur ens hund reagerar i olika situationer-och att se om ens egen uppfattning av hunden i fråga stämmer. Men risken finns ju att avelsbaserna utarmas ännu mer, det känns som vi har tillräckligt mycket tester od. redan nu. Och jag undrar verkligen hur SBK ska klara av att testa fler hundar, redan nu är det ju jättesvårt att komma med om man har en ras av icke brukshundsras att få testas. Jag har försökt (men kanske inte så överdrivet ihärdigt) att både beskriva labbarna och bullarna, men inte fått kommit med."

 
 
Anita

Anita

1 maj 2009 13:56

Bhk och även rasklubbarna hinner inte mh:a alla hundar därför blir massor av hundar utan mh och kan inte gå i avel. Tycker faktiskt det är hemskt att det ska vara ett krav för att sen sitter man där och inte har en chans att komma med och det värsta är väl att i första hand går de hundar som ska tävla sen kommer avel och vi utarmar avelsbasen bara på den delen. Rasklubbarna...tja collieklubben har inte så många mh där jag bor att det täcker alla hundar utan då får man ringa och anordna egna ifall man vill ha extra. Egentligen ska det finnas mh på nästan alla större orter varje helg året om för att täcka behovet. Man ska inte behöva köra 20-50 mil för att gå mh med sin hund, det finns faktiskt annat man vill göra. Är det ett krav så ska det ställas upp från bhk och rasklubben och vill folk gå mh ska dom kunna göra det. Om man inte ställer upp med mh ska man heller inte ha kraven.
Jag...hm..min dotter går gärna med våra hundar men inte för collieklubben eftersom vi märkt att det särskrivs en hel del. Är man "bruksare" så kan hunden till och med under skotten sticka till publiken och få 1:a men är man då som vi inte bruksare så har man inte en chans. Finns trevligare ställen att gå på!
Stå på dig med dina hundar att du ska gå mh för jag tycker det är givande att se vad som händer och det är lättare att utvärdera aveln när man ser hur dom reagerar.

Ha en skön 1:a maj!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Pether

2 maj 2009 10:39

Redan då K-provet togs bort förstod jag att klubbarna inte skulle hinna beskriva alla brukshundar ens. Idag diskuteras att införa MH för alla raser. Vem skall ta hand om den anstormningen. Vi hade ett draghundsmöte på klubben där fågelhundsägarna, som i och för sig är medlemmar, skällde på klubben för att inte kunna erbjuda MH för dom som vill draghundsmeritera. (av någon outgrundlig anledning krävs MH för att meritera en jakthund) Det är lätt att ställa krav men att själv engagera sin egna rasklubb för att utbilda ideella funktionärer det ligger långt borta. Det skall bli roligt att se hur Befattningshavarna har tänk lösa det problemet.

 
Anita

Anita

2 maj 2009 15:38

Ja du Pether, eftersom alla inte är intresserad av att vara på brukshundsklubben utan har andra intressen med sina hundar men fortfarande har kravet att mh:a sina hundar och när det nu är bruksfolket som absolut vill ha mh insatt för alla samt skk som anser det nödvändigt så finns det väl inga andra som måste göra dessa tester än de som är aktiva inom brukset i första hand och sen de som anser sig ha tid över till att vara aktiv i respektive klubb. Har man familj, uppfödning och hus som ska skötas så finns ingen tid över att engagera sig på brukshundsklubben eller den egna rasklubben. Många har inte heller lust att göra det bara för att vara figge på mh. Kravet överstiger kapaciteten och det visste skk om när dom genomförde insättningen av krav på mh beskrivning för att få ta valpar. Många påpekade det och det enda skk svarade var att det finns alltid på någon ort. Visst...bor man längst upp i landet och det enda mh man får är i Malmö...vem har råd och tid att åka. Skulle en Malmöbo åka till Piteå för att gå ett mh? Som det ser ut idag så är det för få aktiva bruksare och för få som engagerar sig i sin rasklubb för att det ska vara genomförbart med mh till alla hundar som dom vill ha beskrivna. Skk får väl fixa anställda som bara jobbar med det så att det fungerar och då ska dessa vara ute över helg Sverige och inte bara i Stockholm. Ska man ha krav så ska man också ha tillgänglighet för alla!

http://www.spireans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards