Direktlänk till inlägg 5 maj 2009

Publicerat med tillstånd???

Av Lisbeth - 5 maj 2009 13:04

På den privata hemsidan Collie-Ufo, förlåt info... hittas till min stora förtrytelse MIN egen text. Vafalls! Vill man ses i sådant sällskap? Därtill med orden "Publicerat med tillstånd"... Vilkens tillstånd??? Jag kan inte påminna mig något sådant... Men i ärlighetens namn är det ju några år sedan... Vi brukar tillåta att små klubbtidningar fritt får använda texter under förutsättning att:




* man frågar först - författaren och redaktören* upphovspersonens namn anges




* det tydligt anges varifrån texten är hämtad (i detta fall Brukshunden 3/2002)




Annars blir det dyrt...




Dessutom får man inte gå in och pilla på texten eller utelämna delar etc.




Det är just det som collieinfo gjort. Texten är stympad, hundens fullständiga och korrekta namn är utelämnat och det står inte ett pip om vilken tidningen det är. För ordningens och fullständighetens skull är den kompletta artikel här:



Ur Brukshunden 3/2002




”Det saknas en viktig person här…”









Rollins är en colliehund och har jobb i vårdsvängen. Han är lugn som en filbunke och kan hantera konflikter i en psykiskt krävande miljö.









Text: Lisbeth Högman









Mattias Wellhag har en treårig colliehane, Lindlyckan´s Julius "Rollins", som har många strängar på sin lyra. Rollins är skeppshund, har provat på fårvallning och inte minst är han vårdhund. Husse och hund är nämligen arbetskamrater. Mattias är anställd inom Trollhättans kommuns särskilda omsorger, med inriktning på personer med lindrig utvecklingsstörning med svåra psykiska tilläggshandikapp. Hans jobbarkompis och sambo Rollins, är en trefärgad långhårig colliehane. Mattias berättar att Rollins har varit med på jobbet i stort sett hela tiden sedan han var tio veckor gammal. Collien har blivit något av en maskot på stället. Så här fungerar det:




– Att jobba med den här kategorin människor innebär mycket konflikter, hot, våld och känsloutbrott, som mycket sällan är positiva. Det gäller som sagt att kunna ”stå kvar när det stormar”, vara lugn och förklarande och försöka bära deras ångest så gott man kan, säger Mattias




Tursamt nog är Rollins är lugn som en filbunke. Hans metod att dämpa en aggressiv vårdtagares utbrott är helt sonika att gå och lägga sig på det paret fötter som hoppar och stampar mest




- Helt suveränt!! Detta fungerar ofelbart varje gång. Den boendes aggressioner vänds helt plötsligt till ett ”gullegull” med den ende som för tillfället är helt lugn, nämligen hunden… Det är inte utan att man blir något avundsjuk, säger en stolt husse.




- Fast man som personal försöker behålla lugnet, så brister det alltid någonstans. Det är allt för lätt att tappa fattning, men Rollins klarar detta lysande utan att trilla dit. Inte konstigt att han är omtyckt av både personal och boende… han fixar ju det här, menar Mattias.




– Eller, som en av våra vårdtagare brukar säga vid de få tillfällen Rollins inte är med mig på jobbet; ” Mattias… Det saknas en viktig person här…”




Intresset ökar för hundar i vården. Det finns flera exempel på att just den människovänliga och balanserade collien lämpar sig särskilt väl i sammanhanget. Slagfältens forne hjälte gör nu bragder i det tysta inom åldrings- och psykvården!









Utmärkt resultat på MH




Rollins kommer ur en mentalt stabil familjegrupp där samtliga fyra kullbröder mentalbeskrivits med utmärkt resultat, ett vackert exempel på fördelen av att satsa på MH och bruksutbildade hundar i aveln. Uppfödare är Catharina Johansson och Britt Franzén, Lindlyckan´s Kennel. Tittar man närmare på Rollins´ anförvanter ser man samma goda linje.




Hans mamma, Lindlyckan´s Grynet,"Sunny", MH-beskrevs med gott resultat, godkänd på skotten. Rollins pappa, Kendrakes Gordon Skye, är MH med mycket gott resultat, godkänd skott 1:a. Gordon har lydnads- och bruksmeriter, tävlar i spår och var med på Collie-SM 2001, Svenska Appellmästerskapet, (2:a). För närvarande hoppas ägaren, Gudrun Carlsson, Götene BK, på uppflyttningspoäng som merit till det hägrande utställningschampionatet. Hon äger också Josef, kullbror till Rollins, och har bara gott att säga om Rollins och hans bröder.




– Rollins, denna underbara hund! Med tanke på allt som skrivs om colliens rädslor så är han en god representant för rasen, säger Gudrun Carlsson till Brukshunden.




En poäng är att Rollins, som är van vid personer med avvikande beteende, reagerade på sitt egna sätt på ”spökena”. Han blev extra glad och sprang genast fram för att hälsa!









 
 
Ingen bild

Maud med sockertopparna

5 maj 2009 18:29

Helt klart!! ett brott har begåtts! Vill tillägga att man har upphovsrätten i 70 år om jag minns rätt.

 
Ingen bild

tant Karin

5 maj 2009 20:05

Har inte varit inne på din angivna sida tidigare, men en snabb koll... Denna hemsida är ju full av kvasisanningar och berömmer sig för att vara vederhäftig. Då är det ju sanslöst att man utan pardon tar andras ord i munnen såsom sina egna. Intet förvånar mig längre när det kommer till akwardianer såsom skribenterna på denna usla hemsida... Vilket bra ord du myntade!

 
Ingen bild

tant Karin

5 maj 2009 22:22

Om annat i hunderiet än stulna tidningsartiklar:

Ibland får man oförhappandes reda på saker sådär lite en passant. Jag är otroligt förundrad över det faktum att det blir kotterier även i den stora hundvärlden nu… Jag trodde sådant här mest skedde i de mindre specialklubbarna eller i en underordnad rasklubb som SCK. MEN att SBK har kallat en hel drös med diverse specialklubbar inom jakthunderiet för ett möte lagom långt innan Kennelfullmäktige. Detta faktum förvånade mig mycket. Undrar varför man inte bad specialklubbarna inom sällskapshundarna att deltaga vid detta möte? Vad kan SBK ha för intresse att sammankalla ex vis Svenska Gordon Setterklubben eller Svenska Taxklubben? Vad har dessa specialklubbar för något att erbjuda SBK eller vad är det de kan ha gemensamt med SBK? Listan på de av SBK kallade specialklubbarna är minst sagt intressant läsning. Vad är det som skall som skall avhandlas, eller kanske kohandlas? Hur som helst: För en gångs skull blev jag nyfiken på detta med Kennelfullmäktige. Måste nog orka läsa protokollen för att se vad som är på G.

 
Micael

Micael

5 maj 2009 22:32

Hej Lisbeth

Även om jag nästan aldrig skriver på bloggen, följer jag den troget varje kväll innan sänggång vankas. Min sambo undrar ofta vad det är jag sitter och samtycker och "mmar" åt, åh då säger jag bara att jag läser Lisbeths blogg! Då förstår han..:)

Ha en fortsatt härlig vår och lycka till med dina vackra valpar.
//Micael

http://www.seabounds.com

 
Ingen bild

Lisbeth

5 maj 2009 22:43

Hej Micael - vad fint skrivet och så glad jag blev!

Allt gott för Dig och de dina önskar/Lisbeth

 
Ingen bild

Lisbeth

6 maj 2009 10:57

Tant Karin är alert!
SBK:s kallelese till möte med jakthundklubbarna är gissningsvis för att snacka sig samman i en del hjärtefrågor.

En av dessa borde vara tidpunkten för KF - vilken har ändrats från hösten till nu i maj - detta till bl.a länsklubbarnas stora förtret. En späckad utställningshelg går åt till att sitta inständ på hotell och rösta...

För SBK och jägarna spelar det ingen rolll... hundförbud råder i markerna. Däremot vill man inte ha KF på hösten då jakt och provverksamhet dragit igång.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards