Direktlänk till inlägg 2 juli 2009

Det går an där, men inte här....

Av Lisbeth - 2 juli 2009 20:32

Bolla di sapone Nera di Cambiano 3 cert 3 x res.cacib, BIR







Helst skulle man vilja skildra en seriöst strävande rasklubb vackert och såsom den är, vilket inte alltid är lätt att förena...







Som nu i nedanstående tänkvärda exempel:







Ett CS-protokoll från CS i år tog upp möjligheterna med att använda utländska hanar i avel. Det här är lite kluvet... Dels gör alla tvingande krav och selektioner att utbudet på avelshundar minskar med hemsk hastighet, dels finns det starka önskemål att öka genpoolen. De här både syftena kolliderar... Ett ökat internationellt samarbete både inom EU och hunderiet är av lätt insedda skäl nödvändigt... Alltså måste möjligheterna finnas att söka nytt blod, utan alla "våra" restriktioner. Kan man tänka.







Den önskade parningen med Int It Ch JWW XtraordinarioXia di Cambiano, top collie in Italy -08 och den svenskägda fina tiken Bolla di sapone Nera di Cambiano var uppenbarligen en nagel i ögat för en viss grupp av collieägare/uppfödare, SCK ska vi inte tala om... När tikens ägare sökte dispens för att kunna använda hanen blev resultatet ett vasst brev från SCK till CS. Eftersom SCK självklart nekade om inte hunden gick MH, likaså SBK-RUS. SKK följde SBK... till att börja med. Hunden var hd A, cea fri, champion - dock saknades MH - ett test som alltså inte finns utrikes. Här ville man att hanen skulle göra ett MH innan avresa från Sverige, dvs dagen efter WWshow. Alla vet hur hopplöst svårt det är att hitta en plats inom 50 mil hemifrån på ett MH = snudd på omöjligt. Och tar man verkligen främmad hund och går skrämsel"prov" direkt hur som helst. Hur schysst mot hunden är det? Ägaren bor 250 mil bort och är inte intresserad, en hund måste ha tid att landa, lära sig språket, kunna komma på inkallning...







Tikägaren "överklagade" och hävade det glasklart uppenbara: "Är det enligt reglerna ok att åka till Italien och använda hunden, men inte få använda honom när han var här en kort tid före WWshow, då måste det vara fel."







Skrev detta till SKK/VD som kallade in presidiet och fick klartecken.







Presidiet ska ha all heder av att man lät förnuftet råda och satte sig över bokstavstroende tolkningar av regler i en situation som regelmakarna aldrig förutsett.. Man skulle kunna tro att collieklubben vore glada och uppmuntrade införseln av nytt och förstklassigt avelsmaterial i den ras man utger sig för att omhulda. Samt uttalar sitt stöd till de människor som lägger ner tid, pengar och en massa uppoffringar på just detta....







Vad är meningen? Skiljer man på folk och folk...

Dumhet, liksom konstnärsskap, slår ibland blint.

 
 
Marketta

Marketta

2 juli 2009 22:15

Men det hörde vi ju på årsmötet att det spelar ingen roll vad hunden gått genom. Om den så suttit i en bur på ett flygplan i flera timmar, och hamnar bland främmande människor. Sånt skall ju inte påverka hundens mentalitet påstår dom ju, liksom tikar som är knäppa före en löpperiod. Det är ju bara undanflykter om det går dåligt på MH. Det fick vi lära oss på årsmötet :-o.

Tycker SCK går till överdrift. Tror collie hade det mycket bättre utan SCK som numera verkar vara collies fiende nr 1.

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

 
Ingen bild

tant Karin

3 juli 2009 09:01

Marketta du har slagit huvudet på spiken!Men sådana "vänner" behöver collierasen inga fiender... men att använda en hund som ballar ur på en utställning så till den milda grad att den helt flippar ut och inte klarar av att gå in konkurrensklassen trots CK och trots att man då måste deltaga vidare i sådana fall, det går så bra så.Speciellt om hunden ägs av en av de ledande akwardianerna.Den hunden har såklart tränats till att klara såväl MT som MH, vilket den godkändes på,men att klara av en vanlig aktivitet som en utställning, det klarade den INTE, så stressad och uppjagad och helt ur hand som han var.
SCK/SBK är INTE kompetenta att ha rasansvaret för collie, vilket Lisbeths inlägg är ytterligare ett bevis för.Tillhör hunden "rätt" gäng,det vill säga de oomkullrunkeliga, skulle detta naturligtvis ha gått hur bra som helst... men att en av de ledande colliekennlarna får chansen till en sådan här mycket intressant kombination, då går det inte för sig. Akwardianerna vill nämligen visa sin makt. Vettiga intiativ från kvalitetsuppfödare kan inte accepteras.Detta med MH har slagit slint i skallen på rätt många verkar det som... Grattis till Eva Crony som fick ett självklart svar från presidiet och som fick en mycket trevlig valpkull, även om den satt långt inne... Jag vill önska Eva lycka till med de nya skotten på Cronyträdet, de har börjat riktigt bra har jag för mig :-).Jag vill även tacka SKK för att man körde över SCK/SBK i detta!

 
Ingen bild

tant Karin

4 juli 2009 13:11

glömde en sak... ovan nämnde hund har naturligbvtvis lämnat avkommor. Drömmen i detta fall måste nog vara att få fram högtempererade collies med kort stubin och med ett högstressat aktivt sinne... eller något.... annat kanske??

 
Ingen bild

Ulf

4 juli 2009 14:10

Det verkar som om SCK/SBK skulle vilja isolera den svenska delen av colliestammen eftersom man tydligen inte har så höga tankar om dessa förfärliga utomsvenska hundar. Det vore i linje med strävan att på många sätt minska avelsbasen.
För länge sedan togs initiativ till en diskussion med en högt ansedd person om att bilda en vallhundsklubb, speciellt en brittisk, eftersom denna skulle omfatta just de aktuella raserna. Tråkigt att det gick i stå eftersom personen ifråga dog och att det rent politiskt kanske inte var så bra för SKK just då. SBK, och ev. några till, skriker högt om detta förs på tal. Undrar om det hade fört något gott med sig för rasen ?

 
Ingen bild

Erika

4 juli 2009 17:14

Mja, det vete t-n, om det hade fört med sig nåt bra för rasen vill säga. Det är ju en vallhund med generationers påverkan/åverkan och avtryck i generna, varför då en vallhundsklubb... ;-)

 
Ingen bild

tant Karin

4 juli 2009 17:34

Ulf, detta hade varit det bästa som kunnat hända collieraserna. En specialklubb med de brittiska vallhundraserna hade ju varit toppen! Welsh Corgi Pembroke, Welsh Corgi Cardigan,Shetland sheepdog, Collie kh, Collie lh, Bearded collie... och så låta Shetland sheepdogklubben/Beardisklubben vara den ledande då de ju har fin klass och en vettig inställning i sina egen specialklubbar som de är nu. Vilket bra förslag!Då hade man sluppit tvångsanslutningen till SBk, och därmed en hel del onödiga extrautgifter som sponsring av SBK:s usla ekonomi liksom ävne sluppit denna erbarmliga förening vid namn SCK som har satt som mål att förstöra collieraserna till varje pris och även kämpar stort för att förminska avelsbasen till varje pris ( dock låter man gärna tokstollecollies ägda av akweardianer användas, sådana ni vet, som inte klarar en vanlig utställning).

 
Anita

Anita

4 juli 2009 20:55

Vadå utom svenska collies inte går att använda? Har ni inte märkt att amerikanska collier är absolut de bästa!! Hur många amerikanska collier är nu inte på brukskennlar? Man föraktar de som finns inom Europa men oj vad amerikanerna är bra! Undras bara hur många skönhetsoperationer dessa collier har gått igenom inom dom syns i utställningringen! Där är ju allt tillåtet för att förbättra hunden i konkurrens med andra. Man påstår att dessa collier är såååå mycket bättre än svenska men när man sen ser avkommor så är det inte alls nå bra hundar!
Får hoppas att det blir lugnare snart inom collieklubben men den drömmen lär ju aldrig bli uppfylld! Som det är idag känns det bara tråkigt att gå på deras utställningar till och med.

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Huggormen

5 juli 2009 10:44

Nu har Collie SM avslutats och Svensk Mästare i skönhet blev för tredje året i rad en importerad hane (från samma kennel som de tidigare åren)! Det är då för sorgligt att det inte skall kunna utnämnas en svenskuppfödd stilig hane som Sveriges vackraste! Det måste väl ändå finnas någon som skulle ha kunnat få denna titel de senaste tre åren! Det gynnar inte rasen i helhet att en och samma hund/linje får de finaste utmärkelserna i Sverige tre år i rad (som jag kan se på SCK:s hemsida.

Lika lite som det gynnar rasen att några få unghundar får alla Certen som går att ta under en säsong, eftersom det är obegränsat fram till 2 år. Man kan gärna vinna alla utställningar, men Certet borde gå till 2:an, 3:an då det finns minst lika bra hundar som också fått CK. Att få fram flera fullcertade collie måste väl ändå gynna rasen i dess helhet, eller har jag fel?

Suck, men vad kan jag göra åt detta? Ingenting mer än att fortsätta hålla mig tillbaka och undvika dessa arrangemang eftersom det inte är trevligt längre!

Kul i alla fall att den duktiga och vackra tiken Tess blev bästa tik på Collie SM! Grattis till uppfödare och ägare!

 
Ingen bild

tant Karin

5 juli 2009 16:09

Anita,jag kan lova dig att alla de collies som kommit in från USA har rena utställningslinjer bakom sig. I USA är det gott om proffshandlers som visa hund och så har de groomers, dvs "hundfrisörer" som ser till att de glänser ii ringen... och glänser gör de med alla möjliga sorters praparat i pälsarna. Dessutom ser de helt annorluna ut, med andra huvuden och inte minst har de i USA en annan standard än vad vi har i FCI.Storleken är betydligt högre för såväl hund som tik.Förutom alltså, att det i USA finns henl andra rasbundna sjukdomar än vad vi har här... liksom det inte kollas ögon eller höfter. Å andra sidan kan man säkert hitta fina collies i USA då detta inte är ett enda land utan många delstater som bildar en federation.Collies i Connecticut behöver inte alls likna collies i Californien.Man glömmer lätt detta.Att skriva collies i USA är som att skriva collies i Europa... och hur måbnga olika typer har vi inge i Europa om man tänker efter....

Till Huggormen: Jag vet att de seriösa kennlarna inte avlar på utställningsmeriter, det kan de för mycket för att göra.Att sedan vackra vinnande collies går i avel är ju en annan sak. Att WW 2009 var en svenskfödd och svenskägd collietik vet ju de flesta, liksom alla vinnarna man har sett det senaste året, de är mestadels svenskägda och /eller svenskfödda.Att vinna på collie SM är det många som struntar i, det är nog för de flesta betydligt mera kvalificerande att placera sig på SKK utställningar och vinna Cacib...

 
Anita

Anita

6 juli 2009 12:33

När man varit på collie-sm och tittat så såg man och läste i katalogen att det faktiskt inte var så många kennlar representerade. Många ratade sm:et på grund av dommarvalet. Själv så tycker jag årets sm-titel inte är nått att hänga i på väggen när man såg vad som hände, tur man inte ställde. Så många bra collies som inte fick annat än 2:a, för lång rygg...hmm...nä nu ska dom vara kvadratiska, vi måste ändra på standarden! Jag skulle tro att den vackra blå pojken som fick BIS för ett tag sedan skulle ha åkt ut med en 2:a den dagen!

Ibland känns det bara som om man ska lägga av med collie, när man hör och ser saker som man inte trodde var sant. Tyvärr så finns det vissa som rider på vänskap och fixar allt för sig på den vägen och sen så finns de de som får stå bakom och får en massa skit. Själv så håller jag mig undan collieklubben och ska nog gå med i norsk collieklubb i stället...trivsammare!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Pia

6 juli 2009 14:48

Fy vad man skäms många ggr att vara medlem i en sådan rasklubb, som endast tänker på MH.
Mh verkar vara guds redskap till oss collieägare ;)
Ett Mh visar inte arbetsegenskaper, golvrädsla, hundaggression m.m
Man kan undra hur andra raser överlever.
Senaste Colliebladet var mera ett infoblad hur man kan använda collien, precis som om detta vore ngt nytt...NOT !
Mvh Pia

 
Ingen bild

Ulf

6 juli 2009 21:54

Tant Karin påpekar några saker ! I USA har man en annan standard. Vi tillhör ju FCI så varför tror man att rasen skall räddas med amerikanska importer. Dessutom - i USA fixar man till det som inte är bra !! Har man dessutom läst lite i "The Collie" av Vanderlip tror jag absolut vi kan klara oss utan inblandning från det hållet.

 
Ingen bild

tant Karin

7 juli 2009 22:00

Håller verkligen med dig Ulf! Just collies liknar inte dem vi har här alls.Mentalt är de mestadels jätte extroverta( annars så vinner de inte), men för övrigt hör de inte ihop med våra... speciellt inte med tanke på för oss okända sjukdomar... I andra raser har man hållit mera på standarden från den "gamla världen"! Se ex vis den makalösa Sealyhamterriern som vunnit ALLT på bägge sidro av Atlanten... senast BIS på Crufts om jag inte missminner mig. Vanderbilts bok borde avskräcka från USA importer, men akwardianerna har väl inte orkat ta sig igenom den , skriven som den är på ett främmande språk, de kanske inte förstår engelska?

 
Ingen bild

Maggan

8 juli 2009 00:41

Tant Karin

För det första är det inte bara "akwardianerna" som använt amerikanska linjer i sin avel utan en mängd olika uppfödare med olika inriktningar. En del med gott resultat, andra med sämre.

Trots skillnaderna i standard finns det en hel del uppfödare som ändå ansett att vissa av de amerikanska linjerna haft en hel del att tillföra de europeiska och genom sina kombinationer fått fram toppvinnare.
Att det sen finns vissa risker med importer, ja det gör det väl oavsett varifrån man tar in.

Men det känns tråkigt att "alla dras över en kam" som använt amerikanska linjer i sin avel då det är rätt stor skillnad på att ha gjort det av anledningen att de efter moget övervägande ansett att det kunnat tillföra något till skillnad från andra som gjort det enkom "för att amerikanska collies av andra anses vara bra"..

 
Ingen bild

tant Karin

8 juli 2009 13:08

Hejsa Maggan!
Vilka linjer är det som har använts? Linjerna från Colorado eller Florida? Eller linjerna från en speciell uppfödare i Utah? Du kan väl inte tala om amerikanska linjer på detta sättet? Du kan tala om enstaka individer som är importerade från USA... inte om linjer eftersom linjeavel ju inte kommer till stånd när man utavlar på en enskild individ intagen från en annan världsdel.Med andra ord: Det har tagits in collies från annan kontinent för att användas i total utavel. För att förmodligen slå ut den linjeavel som man själv har arbetet med...

 
Ingen bild

Agneta Q

13 juli 2009 17:16

TACK!
Först tack Lisbeth för denna blogg....
sen tack till signaturen "huggormen", för grattiset till vår Tess Cert o BIM på Collie-SM. Vi kom som riktiga "outsiders" men jösses så oerhört överraskande o härligt att hon slutade som bästa tik. Vår älskade Tess som bevisligen har både "brain and beauty"


Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards