Direktlänk till inlägg 4 augusti 2009

Alex vann gruppen i Svenstavik!

Av Lisbeth - 4 augusti 2009 11:04

Summer galore!
Vi var i Svenstavik och där visade collie framtassarna! Vann mest gjorde härliga NW-07 STEADWYN MAGNETISM "Alex" - först i rasringen cert CACIB BIR för Hans Almgren, sedan BIG-1 för Gunnel Holm och slutligen blev BIS-4 för Leni Finne! Gissningsvis till husse Micaels stora fröjd!
Alex är utställd sex gånger och har nu 4 Cert, 2 CACIB & BIS på SCK.
Han är kommen ur en fantastisk kull, uppfödd - naturligtvis - av Anja Ejerstad.
Av sex i den kullen är det FEM utställda. TRE av dem har vunnit BIG-1 och två av dem BIS-2, BIS-4 SKK Nat resp Int. BIG-1 i Mariehamn Int bland såväl svenska som finska topphundar.

Finskägda FINW-06 & FINJW-06 STEADWYN MAHOGNY HIT har 3 Cert, 2 CACIB och BIS-2 Finska Colliespecial. Han i sin tur har i olika kombinationer lämnat vinnare av tio-talet cert, BIR-avkommor i Finland och även JUNWW-08.

STEADWYN MAJOR TRIUMPH Cert BIM.
Danskägda Int* DKCH SW-08 NORDW-07 STEADWYN MOCCAMINT 9 Cert 8 CACIB BIG-1 Mariehamn Int.

Anjas egen NUCH STEADWYN MOST RAVISHING 6 Cert, CACIB 2 x BIG -1 BIS-2
och BIS på SCK. Utställd endast en gång på Int utställning.

Den brazilianska fadern till mönsterkullen är INT N DK CH LAKEFIELD LARS OF LIABLE, ägd av Tomas Rohlin, Danmark.

Modern är världsvinnaren INT N DKCH WW-08 STEADWYN FASHION N' PASSIONS!
Ja vad säger man? Äpplet faller inte långt från päronträdet... Quality speaks!
Stort GRATTIS till alla inblandade!

 
 
Ingen bild

tant Karin

4 augusti 2009 12:29

Har sagt det tidigare... och säger det igen; såhär skall en collie presenteras.På tunnt utställningskoppel, fokuserad på sin handler. Leende... för visst ser den vackre Alex ut att le mot sin handler? Jag tycker det ser så vackert ut när en collie presenteras såhär.Lycka till Anja och Micael och den duktiga handlern Linnea, Alex komm er att vinna stort igen, det är jag säker på :-)

 
Jeanette

Jeanette

4 augusti 2009 21:16

Ett STORT Grattis till Anja, Michael & Linnea!!

Men utställning är ju inget att ha, där dras det inte i trasor...

Att rasen syns och visas fram på ett positivt sätt, det är ju bara negativt, är ju vad "de" nu tycker.

Bruks eller inget, det är det som gäller, sorgligt nog.
Personligen tror jag det är en ursäkt för att kunna avla på icke rastypiska hundar;)

http://www.oneways.net

 
Ingen bild

Tomas

4 augusti 2009 23:10

Quality speaks!
Jo, men det är också många år av dedikerat avelsarbete med siktet på att få resultat.
Anja var den enda som vågade använda "Lars" innan han blev steril - hatten av!
Nu kan det ju vara mor som har lämnat den här kullen - but it takes two to tango (or samba).
Nästa generation från den här kullen är ju på väg (JWW-08).
Det blir spännande.
När vi nu kan arbeta tillsammans över gränserna med ideer som fungerar, så kanske vi kan få collien tillbaka till den ras som blir placerad i gruppen, och fortfarande ser ut som en collie ska.

 
Ingen bild

Marillion

5 augusti 2009 03:19

Rastypisk? Är man "rastypisk" om man har grava höftledsfel? Synd på en i övrigt snygg hund. Tyvärr hjälper det ju inte att vara vacker om man inte är frisk.....

 
Ingen bild

tant Karin

5 augusti 2009 14:17

Men Marillion, då... vad menar du med det? Du anser alltså att Alex inte är en vacker collie som ser ut som han skall och som rör sig med ett underbart steg? Sur för att dina egna på intet sätt håller hyfsat exteriör standard och knappt ens korrekt mentalt dito? Lite av typen Surt sa räven om rönnbären :-) Patetiskt!

Hurra för denna vackre Alex, BIS-4 hunden.
Om man kan och vet mera, så är det ju så, att en hund med HD inte beöver ha några som helst men av detta.Alex rör sig som en dröm, annars hade han ALDRIG blivit BIG för Gunnel Holm, som är känd för att vara stehård på rörelser.Inte heller hade han kunnat placera sig i BIS om rörelserna hade fallerat.

Grattis igen till hela gänget runt Alex; Till Tomas för att han tog in pappan från Brazil, Anja för att hon förstod att använda honom på sin underbara tik, till Micael för att han förvaltade valpen han fick så fantastiskt bra och såklart även till Linnea för ursnygg handling. HURRA!!!

 
Jeanette

Jeanette

5 augusti 2009 14:47

Ja Du Marillion, man är väl inte mindre rastypisk för att man har HD-fel.

Finns ju BCH av vår ras som inte blivit 5 år ens pga autoimmuna sjukdomar, är det bättre?

http://www.oneways.net

 
Ingen bild

Marillion

5 augusti 2009 15:36

Sjuka hundar är väl aldrig bra? Vare sig för hunden eller hundägaren. En allvarligt sjuk hund är alltid en tragedi för hundägaren, vare sig den är champion eller inte. Jag står fast vid att en rastypisk hund bör vara frisk!

 
Ingen bild

tant Karin

5 augusti 2009 17:36

En hund med HD är inte att anse som sjuk.Inte om den inte får smärtor eller blir halt. Hur du kan få det till att en hund med hd på ena höften är allvarligt sjuk,och en tragedi för hundägaren, det förstår jag inte. Det finns gott om hundar med hd som aldrig någonsin blir påverkade av detta och som lever till hög ålder.Och som inte dör av sin hd. DÄREMOT, precis som Jeanette skriver, är en autoimmun sjukdom allvarlig.Detta då dessa sjukdomar slår ut en hund så att den inte kan leva ett bra liv, utan ofta måste avlivas i ung ålder. Man måste skilja på det ena och det andra... En rastypisk hund består av en utmärkt exteriör, vackra rörelser samt ett rastypiskt psyke.Alex kan dessutom röra sig perfekt. Rastypisk collie är vad Alex kan kallas... och det rakt över...

 
Ingen bild

Tomas

5 augusti 2009 22:39

HD - har det blivit en sjukdom?
Sjukdomar finns det medicin till.....
Vad har rastyp med det att göra?

 
Micael

Micael

5 augusti 2009 22:40

Hej

Först vill jag tacka er som verkligen gläds åt Alex fina placering...Det är härligt när collie kan vara med att tävla på hög internationell nivå...TACK!
Att alla inte gläds är inget konstigt,världen är ful av avundsjuka och bittra människor.Men men rastypisk eller ej så här skrev i alla fall domaren om honom.

"En Hane som lyser och visar Colliens skönhet, siluett och proppoptioner.Vilket är en styrka för honom. Han är välkroppad med starka ben och sunda vinklar. Han har strama effektiva rörelser som ytterligare förstärker helhetsintrycket. Vacker päls."

Ha det så gott alla collieälskare
//Micael

http://www.seabounds.com

 
Ingen bild

tant Karin

6 augusti 2009 00:16

Tack, Micael för att vi fick läsa den strålande kritiken.Tyvärr finns det magsura misantroper eller som Lisbeth så fyndigt döpt dem till, akwardianer, inom rasen, vilka inte förstår att njuta av en riktigt vacker trevlig supercollie...

 
Lisbeth

Lisbeth

6 augusti 2009 10:35

Kommentar finns på ulvusblogg!

http://ulvus.bloggagratis.se

 
Ingen bild

tant Karin

6 augusti 2009 11:50

Toppen inlägg på Ulvusbloggen! Läs och tänk efter.... vad är det det hålles på med i ivern att avla fram felfritt...??

 
Ingen bild

Taina

6 augusti 2009 14:55

Trots att Collie inte är min ras så kan jag och förhoppningsvis de flesta uppfödare njuta av vackra hundar.
Om t.ex en C.K.C Spaniel skulle vara helt outstanding som rasrepresentant och "sopa" rent i många år, helt plötsligt bli "ful" p.g.a ett blåsljud på hjärtat?
Naturligtvis inte. Det skulle däremot vara trist ur avelssynpunkt.
För övrigt så har "Madde" intressanta kommentarer angående 30-tals Collien.

Taina

 
Ingen bild

Labradoren

6 augusti 2009 16:42

Åh jisses, jag trodde "min ras" hade de värsta ångestbitarna runt ringarna men det här tar ju priset nästan. Jag kan förstå om Collierasen har vissa problem att stångas med, och det handlar väl kanske inte främst om hundarna utan mer om de som har tagit på sitt ansvar att förvalta rasen.
Ingen, absolut ingen vill föda upp sjuka hundar och alla vill väl föda upp en liknande hund som denna vackra Alex och kunna njuta av, allt annat som sägs är ju bullshit. De som inte lyckas föda upp en snygg hund pratar alltid om att de fokuserar minsann på temperamentet eller sundheten. Men det går faktiskt att paketera in alla dessa egenskaper i samma paket, det krävs bara lite hårt arbete och att inte följa minsta motståndets lag.

 
Angelica

Angelica

6 augusti 2009 16:43

Förstår inte riktigt vad detta evinnerliga tjafsande egentligen handlar om.

Tvivlar inte på att de gamla erfarna uppfödarna oftast har såpass mkt erfarenhet med sig att de rätt väl själva kan bilda sig en uppfattning om sina avelsdjur.
Problemet är ju bara det att just collien lockar till sig mängder med nybörjare (utan stöd av erfarna uppfödare som haft rasen något år och sen börjar avla tyvärr ofta till följd av brister både gällande extreiör, mentalitet & sundhet.

MH är knappast lösningen på rasens "problem" men det är ett bra komplement till alla övriga delar som ihop ger en helhet, framförallt i de fall där uppfödarna inte har den erfarenhet som tiden ger.

Den extrema bild som här målas upp känns ungefär lika extrem som motsatta sidans mest extrema anhängare. Om man nu vill/anser att hundarna ska duga till arbete ell ej kanske inte är det viktigaste men att de ska fungera i vardagen torde vara viktigt oavsett vad tusan man vill ha sin hund till.
Och om man vill leka med sin hund ell ej är väl också upp till var och en men att få det till att leklusten i sig skulle vara det som gör hundarna "hysteriska & ohanterliga" är rätt tråkigt att se. Det lär ju i så fall snarare brista i övriga bitar.

Och menas de engagerade människorna tillhörande respektive läger sitter & tjaffsar med varandra så kan de som avlar "utan mål och mening varken med mentalitet ell extreiör" i lugn och ro fortsätta med detta med följden att kvaliten blir än mer lidande.

Angående hunden ovan som blev BIS-4
Jättekul med en riktig, klassisk collie som toppar.
Såg honom som mkt ung, blev imponerad & tänkte då att han om rörelserna vart snäppet bättre kunde stått som modell för rasen.
Fast det är väl mkt möjligt att han rör sig än bättre nu när han blivit äldre.

http://www.areos.se

 
Anita

Anita

6 augusti 2009 16:58

Grattis Micke! Väl unnad är du till vinsten för Alex är så snygg! Sen att det hoppas på för att han har HD är nog bara för att dom är avundsjuka att du får vinna. Vet väl när jag ställde våran Zorro som också har D-höfter och har vunnit en hel del att det inte sågs med blida ögon. Varför ställa en hund med hd? Jo bara för att det är kul!!! Är det ingen som förstår att det är skoj att vinna när man har en snygg hund? Alex är snygg, han har chans att gå långt och så länge hans höfter tillåter så är det skoj att kunna plocka priser!! Stå på dig Micke det gjorde vi med Zorro och Zheba!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

tant Karin

6 augusti 2009 21:46

En fråga, Angelica;Var målas en extrem bild upp i denna lina? Var kan du läsa in att man inte skall leka med sin hund? Var står det att det motarbetas att en hund skall fungera i vardagen? Läser du inte in lite väl mycket i det du läser? Tolkar lite hipp som happ?ALLA vill ha en hund som fungerar i det dagliga livet.ALLA vill ha en frisk hund. Alla vill ha en glad hund som leker.MEN rätt många är totalt ointresserade av kamplekar med en trasa, vi finner detta rent utav dumt, vi vill ha KUL inte träna kamp för att få till det på ett MH...Vi kanske hellre leker med våra hundar med pipisar, en boll, eller kanske till och med med en gammal nalle. Viktigast av allt är väl att man har kul med sin hund. Gör saker som stimulerar såväl en själv som hunden.Målet att nå detta självklara, måste väl vara sunt förnuft? Att luta det mesta på en MH, som göres 1 gång i hundens liv är kanske inte mycket att luta avel på? Lika lite som allt annat mätande... som hur man än gör blir subjektivt.Detta mätande hit och dit gör kanske att dem som är bäst att avla faller bort? Kanske för att de inte har rätt på "vinkeln" eller inte får 1 på skottet, vilket verkar vara världens viktigaste just nu i den svenska bruckscollievärlden...

 
Ingen bild

Ulf

7 augusti 2009 22:18

Beundra och njut av att se på en vacker rasrepresentant. Gratuleras bör även uppfödaren som fick ett sådant avelsresultat. Sedan kan det vara bra att återvända till ulvusbloggen och läsa artikeln om The Art of Breeding Dogs ! Mr Irving tycks stödja den fria aveln (utan tvingande begränsningar) och att inte genomföra åtgärder som minskar genpoolen.

 
Ingen bild

Linda

12 augusti 2009 13:40

Grattis! Mycket snygg hund! Jag beklagar verkligen att han har HD men gratulerar till hans kvaliteter som verkar vara i majoritet.
Håller fö med Angelica. Var ska tjafset mellan ytterligheterna sluta? Vad vill dessa läger att vi ska landa?
Trodde det knappt fanns kvar några människor som INTE tillhör något av extremlägren, så tack Angelica för din kommentar här. Men det är väl de som, som vanligt, gapar högst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Skapa flashcards