Direktlänk till inlägg 12 september 2009

Gammal goding...

Av Lisbeth - 12 september 2009 21:31

   

... skulle man kunna skriva och göra det lätt för sig... Men den här jubelcollien är något alldeles enastående - Int Ch NordV-82Cronys Anniversary Maid äg I Ljungberg, redan på sin tid en legend. Utställningsresultat 4 cert, 7 CACIB, 8 x BIR, BIS Svenska Collieklubben BIG -82 (8 år) Stora Stockholm. Jag tänkte på att jag faktiskt såg denna fantastiska collie vinna brukshundsgruppen på Älvsjömässan - en upplevelse! Och vad mer; ingen tyckte det var något märkligt med en collie i topp, jämfört med idag... den fina collien blir ifrågasatt på ett sätt som var otänkbart för 25-30 år sedan. Det aktuella rasutvecklandet har en kort händelsehorizont...alltför ofta idag sker akutlösningar, precis som i samhället och i klubbar. Istället för att se det långsiktiga.

 
 
Anita

Anita

13 september 2009 13:42

Huvudet på spiken! Denna hund har jag tyvärr bara sett i tidning men verkligen en fin hund. Tur att vi än en gång har fått vinnande hundar, ser bara på sommarens resultat. Klass och stil och framför allt bra mentalitet för utan den kommer inte hunden upp till de priserna!

http://www.spireans.se

 
Anja

Anja

13 september 2009 17:54

Denna fantastiska tik sitter fastklistrad på min näthinna som en av de ultimata collies. Jag hade förmånen att få se henne "alive" i ringen som en konkurrent också.
Hon bla har varit en av de "rättesnören" för min uppfödning.
Tyvärr dessa riktigt "klassiska" blir mer och mer sälsynta.


http://www.steadwyn.se

 
Anita

Anita

13 september 2009 19:31

Håller med dig Anja om att den "klassiska" collien håller på att försvinna. Du är den som har visat mig hur en collie ska se ut och det är nått jag hela tiden tänker på i min avel samt den bra mentaliteten du har på dina hundar som jag lärk känna genom åren. Roligt att komma till dig och träffa trevliga, kärvänliga och glada collies när man än kommer! Tack Anja för all hjälp jag fått av dig!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Marianne

18 september 2009 16:28

Madde var en riktig snygging! Alltid välpresenterad av sin skickliga ägare Inger Ljungberg, Uppsala. En trevlig tik som givetvis skötte sig väl i alla situatíoner, precis som vilken normal collie som helst gör. En sådan collie som både uppfödare och ägare hade anledning att vara glada och stolta över. Givetvis bör vi få känna den stolthet och glädje över våra nutida hundar som har liknande framgångar utan att låta avundsamma folk med dålig mentalitet styra över våra känslor.

 
Ingen bild

Jacke

20 september 2009 13:22

Ja Du Marianne,

Folk med dålig mentalitet är alldeles för vanligt i hunderiet. Ibland undrar jag om det är därför som välartade valpar i vuxen ålder ibland, även dessa, uppvisar dålig mentalitet.

 
Ingen bild

Marianne

21 september 2009 20:58

Jacke, Nu är jag kanske lite elak, men jag tror att du har fullständigt rätt i din undran. Visst går många lovande valpar "förlorade" i fel ägares händer.

 
Ingen bild

Lisbeth

23 september 2009 00:16

Så klart det är på detta viset - som Jacke o Marianne antyder!

Jag blir fullständigt frustrerad över alla nyfrälsta som nu plötsligt och utan förvarning inbilar sig och alla som ine kan försvara sig att MH är vägen, sanningen och livet och att uppväxt, ägare och socialisering inte spelar den avgörande roll som det faktiskt gör!

När jag började med hund på 50-talet då var foderstater och stamtavla det som man skulle bry sig om, förutom att hålla rent hos valparna...
Sedan kom den österrikiske etologen Konrad Lorenz och hans rön om prägling etc.
Och här i Sverige var det på 70-80-talet Sven Järverud och andra som visade på vikten av valputveckling, vilket blev något av en revolution och ett stort steg framot.

Nu hänger man upp allt på MH och all gammal kunskap sopas undan. Ledande fanbärare är det nya frälset av icke-hundmänniskor som behöver profilera sig... Bedrövligt!

 
Ingen bild

Jacke

23 september 2009 01:26

Tack Lisbeth,

Du kan din (hund)historia bättre än de flesta och det är tur att du finns och kan peka på alla vansinnigheter som vi pådyvlas idag. Dock vill jag komplettera gruppen som du beskriver som det nya frälset med den svans av MH-terrorister som växer fram bland hundfolket med raser som ej tillhör de s.k bruksraserna. Det är lättlurade "tanter" som har hittat en ny aktivitet som de ser som en fortsättning på valpkursen och som nu helt plötsligt, skall se till att hundaveln i Sverige kommer in på rätt spår. "Det är tur att dessa uppkomlingar finns så att de gamla erfarna uppfödarna äntligen får lära sig vad god kynologi är."

 
Ingen bild

Taina

23 september 2009 09:02

Jag såg på "Collievänner" att de vurmar för blandraser då alla rashundar är så otroligt defekta och sjuka!!!!!

Enkelt, skaffa blandras så.

Taina

 
Ingen bild

Lisbeth

23 september 2009 11:19

Ja, är det inte otroligt! Här faller den sista bastionen...

Nyckelperson i SKK och SBK har i sin första krets människor som regelbundet hejar på och kommenterar blandrasdillandet - nu kan man naturligtvis vifta bort det hela som "Guilt by association" - en vanlig typ av argumentationsfel, som begås då en part påpekar en likhet mellan motpartens åsikter och ett referensobjekt (som är klandervärt) och därmed antyder att motpartens åsikter är klandervärda.
Men hur som helst handlar det om i vilket sällskap man vill bli sedd.

 
Ingen bild

Lena

23 september 2009 14:17

Citat Taina: "Jag såg på "Collievänner" att de vurmar för blandraser då alla rashundar är så otroligt defekta och sjuka!!!!!"

Visst är det ett märkligt uttalande från en person som dessutom är representant för SCK(lokalområde Norr), att dessutom tycka att man kan stoppa upp rasstandarden i...
Trevliga förtroende valda vi har i SCK!!

 
Ingen bild

Marianne

23 september 2009 18:41

Hallå där, finns det SCK-folk som inte förstår sig på rasstandarnden?
Finns det SBK-folk som inte förstår att SBK undermineras?
Finns det SKK dito?
frågorna är många och svaren väntar jag på.

 
Ingen bild

Eva Engvall

23 september 2009 20:02

Om det är mig som du menar, Jacke, när du skriver lättlurad tant som hittat en ny aktivitet, så ligger till såhär: SSTS La Skåne ordnade med ett par MH för flera år sedan, 2000 och 2001 på tibetansk spaniel. Vi ordnade detta delvis för att vi ville göra en annorlunda aktivitet, delvis för att vi var intresserade av hur tibbarna bar sig åt på en testbana a lá mentalbeskrivning. Dessutom för att vi ville ha detta gjort på ett gäng tibbar för att lite " stämma i bäcken". redan då ryktadcees deyt om Mh fur alles...Ett 20 tal är mentalbeskrivna nu vad jag vet. Vi kan hur lätt som helst konstatera att våra sällskapsavlade tibbar är i mentaliteten helt rastypiska.De brydde sig nästan inte om något alls. De surade när spökena kom och traskade iväg efter att ha meddelat: Matte jag ser det, du ser det, nu vill jag nog gå iväg för detta gillar jag inte.~Ta du hand om det själv.Och så gick de lite bort och ställde sig och väntade på att husse/matte skulle komma. De skällde halsen av sig och varnade när konstiga saker hände som de watchdogs de är.En var skottberörd av dem vi beskrev, ingen vad jag minns var skotträdd.Vi har med andra ord ett antal tibbar som vi lugnt kan säga bar sig heltrastypiskt och standardenligt åt. Därmed behöver vi inte göra mentalbeskrivningar på fler individer, vi VET att de bär sig mentalt helt standardenligt åt på en testbana, och det utan att EN ENDA var tränad över huvud taget... med andra ord: De hade en helt naturlig bra testbanementalitet och det utan att ens ha hört skott eller ha skottränas...Vi har liksom inga prestationsproblem i detta. Avla alla hundar som det avlats på tibetansk spaniel under århundraden, så får ni fram urbra hundar som pallar det mesta!

 
Ingen bild

Berit

23 september 2009 20:47

hej Taina! :-) Du glömde att "Collievännerna" eller skall vi kalla dem "Collieovännerna" även menar att alla rashundar , speciellt collies, naturligtvis också är usla mentalt... Speciellt alla utom deras egna är rent värdelösa. Dessa, som man ju kan beskåda i diverse aktivitet, ser mest ut som röra... deras "handler" verkar ha svårt att hantera 3 i koppel. Man kan ju vara tacksam att hon inte släppte dem för då hade de nog inte gått att kalla in... Trist att se...

 
Ingen bild

Jacke

23 september 2009 23:49

Hej Eva,

Som svar på din fråga: Nej jag menade inte dig. Jag hade inte en aning vad ni har sysslat med med era tibbar. Jag läser med tillfredställelse mellan dina rader att du har prövat MH och du kommer inte att stå på barikaderna och strida för att MH skall bli ett obligatoriskt test för att du skall få registrera valpar efter dina tibbar, vilket det finns krafter som vill genomföra.
Jag vill därför höja ett varningens finger, var vaksamma på vad som håller på att hända. Vem tror ni tjänar pengar på om alla hundar skall MH-testas?

 
Ingen bild

Eva Engvall

24 september 2009 17:41

Du Jacke,jag är inte alls intresserad av att tvingas till något som helst. Jag är en fullständigt övertygad liberal. Tvingas jag till saker revolterar jag! :-). Till saken hör även att jag är väl bekant med såväl kort som långhårig collie.

Jag anser att MH rent vetenskapligt är en "aktivitet" som vilken annan som helst. Det går inte att läsa ut något alls på längre sikt.Det är som att spå i en kristallkula... En beskrivning som görs en gång i en hunds liv, i en viss ålder, på en viss plats med en viss beskrivare med ett viss sorts hjälpmedel kan inte betyda annat än att hunden är beskriven en viss dag, i en viss tidpunkt av hundens, liv i just den skogen,av en viss beskrivare. Detta besktrivande är naturligtvis dessutom en subjektiv beskrivning, då inget som man kan kan se kan bli annat..och det hur noga man än försöker "kalibrera" alla i Sverige utbildade MH beskrivare på en ock samma gång på ett bestämt ställe. Detta har jag tjatat om i årtionden verkar det som.Jag har dessutom bett att få se en vetenskapligt gjord utvärdering av hur MH kan anses utrgöra ett avelsinstrument, men det har aldrig kunnat göras. Jag förevisas diverse spindeldiagram, med "idealbilder" av diverse rasklubbars nerskrivna ideer om hur just den rasens spindel önskas se ut. De som bestämt saken för länge sedan är kanske inte aktiva i raserna längre. Vad jag förstått har någon vetenskaplig utvärdering aldrig kunnat göras, de som har försökt har misslyckats. Då nu MH har gjorts på många hundar under många år ar det ju rent trams att det inte kunnat utvärderats ordentligt..Precis som de gamla Karaktärsproven, vilka heller aldrig utvärderades. Trots att detta också gjordes under bra många år. SBK verkar ha stor tilltro till mentala "saker" utan att kunna vetenskapligt verifiera dessa teorier. Tänk vad det görs en mycket för att det är PK. Ponera att en hunds mentalitet till största delen är av karaktären inlärt och bygger på erfarenhet för hunden samt socialicering? Hur mycket är då en MH värd? Som avelsinstrument?
Dessutom när vi nu ser att SBK håller på att rasa ihop inifrån tror och hoppas jag detta med MH kommer att läggas ner, alla fall på alla raser som inte kan anses vara av karaktären "farliga".Kan dessutom ingen utföra dem och när de är gjorda de inte hinns med att reggas så måste väl SKK inse att detta SBK spel för gallerierna är rena larvet... Jag hyser nämligen hopp för SKK. Låt SKK ta hand om allt som rör avel, med en bra och kynologiskt kunnig och i ämnet avel väl sammansatt Avelskommitte, i vilken det finns representanter för de flesta av SKK:s rasgrupper, och i rasgrupperna aktiva uppfödare, så blir det bättre ordning. Som det ser ut nu verkar SBK vara rena lekstugan för strebrar.

 
Ingen bild

Eva Engvall

24 september 2009 22:22

hej igen, Jacke! Ja du, vilka som skall tjäna pengar på ett allmänt MH som skulle vara av rasspecifik karaktär skulle inte bli SBK. Som jag ser det är de konkursmässiga och inte kapabla att ta hand om ens de MH som görs nu, detta då de inte kan arrangera tilllräckligt många MH som krävs då de har varken folk till att ordna med dessa eller ens folk att registrera dem när de är gjorda.Dessutom så verkar de inte ha kapital att anställa registratorer för ändamålet. NÄ jag tror inte detta med MH fur alles kan sjösättas hur gärna än "vissa" mentalproblemater vill det.

 
Ingen bild

Bodil Carlsson

27 september 2009 20:01

Hej allihopa! Alltid lika roligt att titta in här! :-))) ...och inte visste jag att Collievänner hade så trogna läsare i den här kretsen!
Eva Engvall, du är hovsammare i tonen nu när du skriver i eget namn- hur kan det komma sig? :-)

Men allvarligt, informera mig, Taina Beit m fl - jag hittar ingen text i Collievänner som "vurmar för blandrasdillandet" eller hur orden nu föll...Gör ni? Eller som hävdar att alla renrasiga hundar skulle vara mentalt urdåliga. Vem skriver det och var?

Med allra bästa hälsningar
Bodil Carlsson

 
Ingen bild

Taina

28 september 2009 15:53

Hej Bodil.
Jag vet inte hur man skall tolka "stor förtjusning över upprörda hundägare som ifrågasätter renrasaveln". Dessutom så tas det oavbrutet upp exempel på andra rasers problem än Collie som inte verkar att ha några större defekter att skriva om?
Förutom det, så skriver du om din aktivitet med dina hundar som trasslar runt och verkar att ha kul i motsats till den väluppfostrade Collie som du snabbt bedömde som "låg"? Men varför mentaltesta då det går att med blixtens hastighet bedöma en vacker väluppfostrad Collie som går en kvällspromenad??

M.V.H Taina

 
Ingen bild

Berit

28 september 2009 20:00

Huvudet på spiken, Taina, finns det inga problem så måste man se till att fixa fram några. Det finns några så kallade "collie experter" som kan allt, vet allt och som inte förstått ett skvatt... Inga namn nämnda, det behövs inte.Lisbeth kallade dem för akwardianer, har jag för mig.

 
Ingen bild

Bodil Carlsson

29 september 2009 08:36

Berit! Tillåt ett citat från den legendariske kynologen och författaren Björn von Rosen, som jag tyckte att jag såg någonstans alldeles nyss :-)
Fritt ur minnet: "Förädlingen av en hundras för aldrig manglas ut så långt att Hunden i hunden förtunnas..."
Och fortfarande - var sägs på Collievänner att alla renrasiga hundar är mentalt defekta?
Hittar man inga citat att skrika om, så får man väl uppfinna dem - eller?
För de rasbundna hälsoproblemen inom de rena raserna behöver man inte uppfinna, Berit. Har du inte upptäckt den saken ännu, så är du nog en av de få som inte gjort det.
Aldrig funderat på VARFÖR blandrasaveln ökar så?

Sen tror jag du tar fel i en sak. Det är inte mig Lisbeth Högman menar när hon pratar om akwardianer.
Det är mig hon tänker på när hon talar om "resurssvaga stackare", förstås. :-) Var får hon alla vänliga beskrivningar ifrån?
Ha en bra dag!

M v h

Bodil Carlsson

 
Ingen bild

Berit

29 september 2009 10:59

Bodil, varför vänder du dig till mig? Har såvitt jag vet inte adresserad dig över huvud taget.

 
Ingen bild

Bodil Carlsson

29 september 2009 20:00

Oj, förlåt då, Berit! Jag trodde faktiskt, att det var du som adresserade mig, men förstår nu att jag måste ha misstagit mig. Den du talar om i din kommentar härovan är förstås någon av alla de många andra skribenterna på Collievänner som berättar om vardagsaktiviteter med tre collies... :-)
Sedan skriver du faktiskt att bloggen jag deltar i "vurmar för blandraser" och påstår att alla rasrena hundar är mentalt usla, om jag inte läst dina inlägg helt galet. Jag skulle ju inte kunna fortsätta skriva på en blogg som uttrycker så konstiga åsikter, om jag hade kunnat hitta dem.
Så igen - vem skrev det och var?

När det gäller att vara förtjust i att folk ifrågasätter hur rasavel på hund har bedrivits, så tror jag att Johan kan svara för sig själv. Har inte pratat med honom, men är säker på att han gärna ger dig möjlighet till ett gästinlägg.Så kan ni två diskutera färdigt.

M v h

Bodil Carlsson




 
Ingen bild

Berit

30 september 2009 08:31

Bodil, du har nog hängt upp dig på fel person. Jag förstår inte ditt inlägg.Läs gärna mina en gång till.

 
Johan Nilsson

Johan Nilsson

2 oktober 2009 01:15

Hej på er!
För att reda ut era irrfärder kring bloggen "Collievänner" så hänvisar jag till densamma och mitt inlägg från 2009-10-01. Trist att ni ska famla runt i mörkret när sanningen finns i klartext. :-)
Ni är alla välkomna som gästskribenter på vår blogg så att vi kan föra en nyanserad och fruktbar diskussion kring rasen som vi alla vurmar för.

Ha en bra dag!

Johan Nilsson

http://collievaenner.blogspot.com

 
Ingen bild

Elisabeth

4 oktober 2009 10:33

"blandrasaveln ökar" jisses, det är bättre att blanda två raser med två olika sjukdomsbilder och då får vi en mycket frisk hund. Jag fick avliva min blandras, som hade fått sjukdomar från bägge raserna. Dessutom var hon katastrof mentalt. Och en av raserna var en mycket kär bruksras. Trist att människor uppmanar till blandras aveln, för där har man ju verkligen ingen koll. Bryr dem sig ens om att hunden dem avlar på har allergi, är nervös, har HD, Patella, ögon, hudsjudomar m.m Tror knappast det...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards