Direktlänk till inlägg 22 november 2009

Han fick rätt

Av Lisbeth - 22 november 2009 08:56

Tveksamheter från SKK:s sida om de av SBK framtingade reglerna för MH fanns redan från början. Så här sa vd Ulf Uddman på SBK:s kongress 2001 (bandat anförande):Mentalbeskrivning/MH*Efter beslut av Centralstyrelsen (CS) ska brukshundar från och med nästa år ha krav på MH på föräldrar födda efter 1 januari 2000 för att få registrera en valpkull, gäller ej utländska hundar. Frågan om collie är bordlagd. Enligt Uddmans personliga bedömning kommer CS att ta beslut om MH även för collie. MH-kravet kommer därmed att omfatta samtliga brukshundar. Vad är det då som CS haft synpunkter på? Jo, det är om Brukshundklubben klara av att genomföra MH i hela landet, året om? Ulf Uddman vädjade till alla goda krafter att hjälpa till.*- Klarar ni inte det här så kommer inte era uppfödare att kunna registrera sin valpkullar. Många uppfödare kommer att drabbas. Om vi hade haft den här regeln förra året hade 1000 schäfrar inte blivit registrerade. SKK menar att vi tjänar våra raser allra bäst genom att se till att de har en hög registreringsfrekvens. *– SKK har under åren haft många hälsoprogram för olika raser. Genom information, utbildning, opinionsbildning har vi haft en stor andel av uppfödarna med på oss och kan nu visa på väldigt bra resultat. Enligt Ulf Uddman har man nu en situation, framför allt med collie, där SKK kommer att tvinga på ett krav och där man inledningsvis inte har en majoritet av uppfödarna med. *- Vi får se hur det har slagit ut när resultatet utvärderas efter 5-10 år. De många mentalprogram som funnits inom SBK; korningar, karaktärsprov, MUH, etc, har medfört att många goda avelsdjur har slagits ut eftersom de inte passat de uppsatta målen. Frågan som CS har ställt är: har man med alla dessa program fått bättre brukshundar? Nu går man ännu hårdare fram. Dessa aspekter har funnits med när man varit tveksam till de krav som riktats.*PS Läs även dagens inlägg på ulvusbloggen under rubriken "När man ändrade på allt"!

 
 
Bodil Carlsson

Bodil Carlsson

22 november 2009 13:09

Lisbeth, tacksam förtydligande. Exakt VAD är direkta citat från Ulf Uddman?
Eller uttryckt på ett annat sätt. VEM sa "De många mentalprogram som funnits inom SBK /:::/ har medfört att många goda avelsdjur slagits ut /.../ Nu går man ännu hårdare fram", etc.
Var det Ulf Udman? Eller var det möjligen du?
M v h
Bodil Carlsson

http://collievaenner.blogspot.com

 
Ingen bild

Lisbeth

22 november 2009 14:00

Det som står med citatecken alt pratminus är direkt citat av vad Ulf Uddamn sa till Kongressen 2001. Finns i min dator, på band och i tidningen. För säkerhets skull kollade jag i tidningens referat av kongressen, nr 3/01 sid 12 (delar av mitt originalmanus kan ju ha redigerats bort av redaktionen) men allt finns med.

 
Ingen bild

Lisbeth

22 november 2009 14:58

för tydlighetens skull - man måste ju vara så noga också! - allt som sades "De många mentalprogram/:::/ medfört att goda avelsdjur slagits ut/.../nu går man ännu hårdare fram..." är ordagranna citat SKK/vd.

 
Ingen bild

Berit

22 november 2009 16:30

Du Bodil, Lisbeth skriver alltid kkorrekt svenska, med citationstecken och pratminus. Din insinuanta ton -"Var det Ulf Udman? Eller var det möjligen du?" förvånar ingen som har följt dig och ditt kraftfulla arbete för att främja blandisaveln iv vårt land. Blandisar är ju enligt dig såväl friskare som bättre mentalt än renrasiga...detta gäller speciellt collies, cavalierer och andra raser som du i din iver har ett speciellt horn i sidan till.. Om du klarar av att läsa utan att tolka in dina egna konstigheter så är Lisbeths skriveri hur förståeligt som helst, liksom också Ulf Uddmans. Förmodligen så har detta med MH inte blivit den succé som en del hade hoppats på. Utvärderingar av vetenskapligt godkänd karaktär har inte kunnat presenteras. MH diskuteras nu på alla nivåer inom det svenska hunderiet. Vi som sitter fast i det kan bara hoppas att det skippas inom det snaraste. Dels för att det inte har gjort nytta för andra än SBK som fått in pengar (som de ju desperat behöver) dels för att MASSOR med MH inte hinns med att registreras och således det kommer att födas många "brukshundar" som enligt nuvarande bestämmelser inte kan registreras i SKK och därmed är att likna vid blandisar...

SBK har gapat över för mycket och klarar helt enkelt inte av att hantera detta.Speciellt inte nu när strebrarna i SBK har sett till att säga upp kanslister och annan personal som faktiskt gjorde sitt jobb, "toppgänget" har mest sett till att sko sig själv...

Mitt förslag till dig Lisbeth, är att inte tugga vidare med Bodil, hon trasslar bara till det du försöker förklara hon, förstår helt enkelt inte skriven svenska.Som ni vet så blev det rena löjan i HS när hon sklulle förklara varför hon inavlat i sin egen uppfödning samtidigt som han satte sig på en Clydesdale häst och skrev ner de som grundade den moderna collien.När hon sedan fick mothugg svarade hon ren gallimattias... Det finns ett känt göteborgskt talesätt: -" Om man ger en del en pinne och hundskit, blir det mest skit av allting"...

 
Anja

Anja

22 november 2009 16:35

Hej.
Oavsett vad som ordagrannt egentligen sagts , som naturligtvis har en stor betydelse även här, är dock "andemeningen" i budskapet, som då kan tolkas olika från vilken vinkel vi betraktar och vilket önsketänkande vi har.

Tur Lisbeth att du har ordning och reda och kvar allt både
i dator, band , referatet i tidningen.
Då bör det inte finnas utrymme för påståenden eller förskyllan att undanhålla, manipulera innehållet. Vad som insinuerats , sagts, skrivits som bla Bodil befarat att du
ställt "ledande frågor" och därför fått artiklarna vinklade
åt ett visst håll.
Anja

http://www.steadwyn.se

 
Ingen bild

Lisbeth

22 november 2009 20:38

Förtydligande II:

Gör man en intervju (eller förmulerar frågor i en enkät) går det förvisso att till viss del ställa "riktade" frågor (om man nu har avsikt att få en viss typ av svar. Resultatet kan då bli "vinklat".


Men i just detta fallet - referat anförande av SKK/vd inför SBK:s högsta beslutande instans, kongressen - då går det bara att skriva rätt av vad som sägs.
Ingen har i förväg kunnat lista ut vad Uddman ska säga, inte heller går det att gå in och ställa följdfrågor.

Nu med facit i hand är det spännande, eller snarare skrämmande, att se hur på pricken SKK:s farhågor besannades ett par hundgenerationer senare.

 
Ingen bild

Berit

22 november 2009 23:19

Men Lisbeth, det du skrev i ovanstående inlägg är väl självklart för alla läskunniga som någonsin i något sammanhang intervjuat folk. Referat från stora konferenser är REFERAT inte eget tyckande.Det förstår de allra flesta.

 
Ingen bild

skalleper

24 november 2009 06:49

Tittat runt bland bloggar och vad finner jag? Gästriklands KonstigaTant, berömd för sin annorlunda hundhantering och på bygden ett lustigt skämt har hittat ett sätt att göra sig viktig! Jag har många gånger sett henne springa och gömma sig och sina rädda collies bakom buskar och träd under promenader. De collisarna var verkligen rädda och räddare blev de av den tokiga hanteringen. Det ser ut som om bloggaren inser vad "KonstigaTanten" går för, det gör nog alla. Ett typiskt fall för Anders Hallgren.

 
Ingen bild

att avla

24 november 2009 10:39

Att avla är svårt och inget de flesta uppfödare kommer i närheten av. Att avla handlar om att veta vad man har, vart man är på väg och att ha en plan och linje i vad man gör. Och att ha en speciell känsla, som är få förunnat.

Vi andra parar och föder upp.
Naturligtvis är det lättare att föda upp om man har resultat och prov att falla tillbaka på och det är kanske förklaringen till att vissa uppfödare vill ha MH mm som "stöd" i uppfödandet.
Men man lurar sig!

Det kan till och med vara så att tester och prov får den mindre kunniga uppfödaren att fjärma sig från att avla. Man stirrar sig blind på de få parametrar testerna visar. Man höjer aldrig blicken, ser inte bakåt, försöker inte skapa sig en helhetsbild av vart man vill och kommer - tyvärr - att göra rasen en otjänst med sitt uppfödande.

Det är bara en osäker och i grunden okunnig uppfödare, som känner behov att utvärderingar och tester.
Den som verkligen avlar vet att tester och prov minskar synfältet. Hon vet att avel inte är så lätt att det går att "testa" fram lämpliga avelsdjur - det kräver så mycket mer.

Hur kan denna inkrökta okunniga testmaffia ha tillåtits bre ut sig så? Borde det inte vara dags för avlarna att samla styrkorna och ta över igen? Innan det är för sent?

"Gärna tester - men aldrig som tvång i aveln."

 
Ingen bild

Berit

24 november 2009 12:54

Vilket fantastiskt kunnigt inlägg, se ovan! Så är det, amen och punkt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards