Direktlänk till inlägg 27 november 2009

1886 - sju collie var med!

Av Lisbeth - 27 november 2009 15:43

   Här är en del av det utlovade katalogutdraget från den första utställningen i vårt land. Vid ett sammanträde i H.M Konungens Jaktklubb 1883 framställdes ett förslag, att klubben skulle ta initiativet till en hunduställning. Motiveringen var mångordig men välgrundad, och bl.a framhölls om hunduställningar, att "den täflan, som genom dem framstår att framvisa något vackert och framstående, eger en stor eggelse, inte minst för djuruppfödare." Förslagsställaren i jaktklubben ville att hundutställningen skulle arrangeras i samband med det allmänna lantbruksmötet tre år senare.


Så blev också beslutat, en kommitté tillsattes med dåvarande kronprinsen, sedermera konung Gustaf V som ordförande. Den 16-18 juli utställdes i Kavalleri-Etablissementets stall och ridhus på Ladugårdsgärde i Stockholm i allt 444 hundar. Stövarna dominerade helt, men vall- och sällskapshundar uppgick till 130. Kungahuset deltog med liv och lust. Kronprinsessan ställde ut en ryskfödd mops, Kronprinsen ställde ut en långhårig hönshund samt två collie.


Inalles deltog sju collie och det är mig veterligt första gången som collie nämns med sitt nuvarande rasnamn, om än med något säregen stavning - skotsk fårhund (s.k. collier).

 
ANNONS
 
Ingen bild

Petter

29 november 2009 20:59

Vad detta är intressant! Intressant att kungahuset höll collies.Tänk vad tiderna ändras! Då var det titel och efternamn som gällde.

Toppen, Lisbeth, att du ger oss denna intressanta historik på collies. Tack för det .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se