Senaste inläggen

Av Lisbeth - 21 april 2009 09:33

Tack för uppmuntrande mail och kommentarer!


Jag har två planerade inlägg för colliebloggen - den ena historisk med en hel del pikanterier ända upp i samhällsstegens högsta topp... Den andra är dagsaktuell - och med tanke på vad Anitas kommentar om vallning - en bild vacker som en tavla; collie i sin ursprungsfunktion, vallandes fårhjord. Vi ta det historiska först:


Konflikter om collie och rasens grupptillhörighet är av gammalt märke. I Kennelklubbens protokoll framträder bilden av ett evigt krig. Mot bakgrund av vad som framkommer i SKK:s 100-årskrönika blir det alltmer begripligt varför konflikterna i och runt collie är så djupa och outrotliga.


Associationen med Svenska Sällskapshundklubben, som sedan 1912 utgjort en sektion av SKK och under vilken collieägarna en tid sorterade, upphörde 1925. Dessförinnan hade Collieklubben framlagt ett reviderat förslag till standard, vilket år 1925 godkändes av SKK. När det gällde rasklubb för collie rådde länge ett säreget förhållande. En utanför kennelassociationen stående förening, ”Collievännerna”, anordnade år 1924 en utställning i Stockholms Cirkus med uppvisning av inte mindre än 60 collie. I samband därmed bildades Svenska Collieklubben, som sökte association med SKK, vilket dock erhölls först år 1931. Associationen upphävdes redan året därpå på grund av konflikter. Trots att klubben existerade i många år därefter blev den aldrig på nytt associerad med SKK. Det är den officiella versionen... Historiska fakta är uppenbarligen plågsamma! Under en tid däremellan var collieklubben förvisso SKK-associerad men den hävdes 1927, men kan ana svåra turbulenser... En av collieklubbens medlemmar fick ett disciplinärt straff för ”smädligt skrivsätt mot SKK:s styrelse.”


Vid utställningen i Stockholm samma år deltog kung Gustaf V med sin collie Dick som fick första pris och hederspris. SKK:s krönikör skriver: "Det är att fömoda att kungen icke var medlem i collieklubben, ty i så fall hade en verkligt delikat situation kunnat uppstå."


SKK gjorde ett nytt försök med collie 1942, då det beslöts att rasen officiellt hörde till nybildade specialklubben SBK. Collien fick status som brukshund medan airedaleterrier överfördes till Terrierklubben.


Intet nytt under solen, som det heter...


Av Lisbeth - 21 april 2009 07:52

Nej jag läser inte andras bloggar - har inte tid... Jag brukar dock varje dag kika på ett par vänners hemsidor och glädjas åt nyheter om triviala saker, valpar, familj och sådant, samt någon gång kommentera. Goda vänner har uppmärksammat att hån- och förnedringsbloggen har försökt ett nytt grepp - i frustration över att ingen bryr sig om den längre? Två inbördes beundrande som tror att de kan hunsa med folk - vana från yrkes livet? - med anspelningar på boklig lärdom har tagit sig före att koppla mig person till The Battle of Agincourt. Eftersom fiffigheten är lite svår att följa, även för den ena parten - skulle meddelas rent privat - så får man väl gissa då...


Det får bli Shakespeare och Henry V - barden har ju varit aktuell i bloggen - och då kungens tal före slaget: "We few, we happy few, we band of brothers"...


Men medge att tavlan är vacker!

Av Lisbeth - 20 april 2009 09:19

Collie var populär redan när (förra) seklet var ungt... Se här en typisk utställningsbild som har prick 100 år på nacken. Av bildtexten framgår att 21 hundar var anmälda till utställningen i Stockholm och bästa collie var svenskfödd i flera generationer.

Av Lisbeth - 19 april 2009 13:37

En efterlysning till den välorienterade läsekretsen: är det någon som har en bild på författarinnan och uppfödaren Kris Sandberg, Beldams collie?Skulle vara mycket tacksam för all hjälp!Jag har en historia att berätta...Den fina hunden på den förtjusande men dunkla 50-talsbilden ovan heter Beldams Dorinda efter Beulahs Golden Flambeau.

Av Lisbeth - 18 april 2009 20:24

... den finns här och nu!Vad som nyss tedde sig så deprimerande och förtryckande är nu i en hast betydligt mer uppmuntrande. Colliebloggen hoppas kunna återkomma och skriva mer om just detta inom kort...Tills dess får vi glädjas av dessa ljuvliga framtidshopp på kennel Crony´s...Oavsett vad som händer i de övre environgerna och annorstädes. aldrig kommer jag att glömma dessa turbulenta veckor våren 2009 - jag har få sådana varma vänner, fått uppleva så mycket omtanke och generositet.Kärleken har segrat! Glory to the Brave!

Av Lisbeth - 12 april 2009 19:20

Se här lite ögonfägnad; En av de unga vinstrika i Europa som kommer matchas i GB framöver. Junior Champion Hit Parade Blu di Cambiano äg G Falletto, MT Garabelli & J Ritchie.
foto M Ejerstad

Av Lisbeth - 10 april 2009 14:55

Mera olja av Wright Barkers.



Collieovännerna håller en hån- och förnedringsblogg med nästan samma namn. I portalinlägget står att bloggen är skapad av fyra collievänner "vilka troligtvis till sin död" kommer att hävda att collien är en brukshund...



Det låter ju överspänt och oroande - varför gör man allt så djefla märkvärdigt? Det går ine att ta dessa människor på allvar... Tragiskt nog verkar för ögonblicket min ovärdiga person vara bloggens Main Attraction! Kan tänka mig många fler och mer inspirerande objekt...



Trist att åvägabringa tesen angående collie som brukshund i skrift istället för i praktiskt arbete. Så sluta upp med det och gå från ord till handling! Förslagsvis: träna för appellklass, det är det roligaste som finns! Appellklass är något som praktiskt taget varje hund och ägare skulle klara av. Jag och min hund blev en gång i tiden DM-mästare i just akl i Upplandsdistriktet. Stolta stunder! Året därpå erövrades DM-silver i sök!
Sökträning och tävling är mycket kul och bör passa den människovänliga och intelligenta collien. (Jag antar att ni har hund och just den rasen?)



Det är bara att sätta igång! Jag vet inte vilka ni är eller var ni bor - inom 10 mil från Stockholm? Behövs sökfigurant, tips, stöd och uppmuntran så ska jag tänka på saken!

Av Lisbeth - 9 april 2009 23:18

Motiv på årets Cruftskatalog (söndag)! Omslaget pryddes av den viktorianska erans kände djurmålare Wright Barkers colliemålning. Med förhoppning om att "tjatiga tjafsare" kunde lära sig bergripa vad ordet skönhet betyder i både ord och bild. Förslagsvis kanske även besöka vårt Nationalmuseum! Att bli framgångsrik hunduppfödare kräver också ett visst mått av konstnärligt estetiskt sinnelag med fingertoppskänsla för färg, form och harmoni.Men som Goethe sa: "Gegen Dummheit kämpfen sogar die Götte vergebens"!Tack Madeliene L. som skickade bild och inspirerande synpunkter.

Skapa flashcards